Over veel grijze massa hoef je niet te beschikken, wel moet die scherp zijn. De menselijke geest is in staat om veel informatie te absorberen en te verwerken, maar soms er zijn grenzen. Al een jaar lang vandaag, moeten we bovendien op onze qui-vive zijn. Wat dat ook moge betekenen. Veel mensen hebben de overloopgrens inmiddels bereikt. Aan metaforen ontbreekt het ook nu niet in mijn daggedachte en clichés zijn er om uitvergroot te worden. Maar als ik zeg dat naast het feit dat er steeds meer zelfgemaakte kluizenaars bijgekomen, dat dat in grote mate het gevolg is vanwege de aanhoudende overheidszorg om ons te behoeden van een allesbepalend virus dan is dat geen halve waarheid. Op dit moment worden bovendien onze hersenen op afstand gekweld door een te hoge verkiezingskoorts, ‘dankzij’ onder andere de grote hoeveelheid partijen die middels computergestuurde algoritmen -die op zich eigenlijk bedoeld zijn om ingewikkelde problemen op te lossen- ons aanmoedigen op hen te stemmen. Er staan welgeteld 1064 soms goedbedoelende kandidaten op onze stoep om ons over te halen hen in het pluche van de tweede kamer te helpen. Ik verdenk er velen van dat ze bewust meehelpen onze IQ -opslagplaats te pijnigen. Over indoctrineren en hersenspoelen zijn al vele boeken geschreven, maar sommigen van onze, vanwege ons democratisch systeem toegelaten holle hoofden die uit zijn op zo’n blauwe zetel, maken het wel erg bont. ‘Links en Rechts’ zijn begrippen geworden die er niet meer toe doen; als de ene partij ons de vrijheid wil teruggeven en dat geveinsde verlangen gebruikt als verkiezingsslogan, weet ik niet waarom de lijsttrekker nog wél vrij rondloopt en alle heilige huisjes brandend achterlaat op een groot imaginair marktplein waar veel te veel bloemkramen staan om daardoor sterven aan de schoonheid ervan.

de keuze is reuze …

En een feestpartij kunnen we wel missen. Na de prik bouwen we er zelf wel een. De veelheid aan partijen is een gevolg van de verdeeldheid die ons tekent, maakt die alleen maar groter en de reeds aangestipte vrijheid komt er door in gevaar. Toch moeten we die beer op de weg maar laten zitten, een beter systeem dan het onze is er niet al zorgt dat tegelijk voor levensgrote contradictie. De geschiedenis bewijst het: als het volk te verdeeld is, komt het in opstand en grijpt een sterke man de macht. Dat betekend dan weer dat de vrijheid écht aan banden kan worden gelegd en alles wat god verboden heeft in enen mogelijk wordt. Mijn hoop doet daarom toch nog leven: Nederland is een goed land om er te wonen en er is veel meer dan ons bindt dan verdeelt. Na het stemmen tellen, zal het toch weer mogelijk zijn ook onze zegeningen te tellen.

Piet Eelants (c) 2021