Het meeste van wat de mens vreest gebeurt niet. Alhoewel ik meer in het tegendeel geloof, gebruik ik deze of aanverwante tekst nogal eens tegenover anderen die het moeilijk hebben met en in het leven. Die woorden geven moed en hoop,maar de uitkomst wordt nooit gegarandeerd. Het is een bekend gezegde of kreet en wordt volgens een klein internetonderzoek van me toegeschreven aan de Engelse dichter Thomas Chatterton, maar ook dat is niet zeker. We moeten het doen met wat we weten. Zekerheden zijn ook in dit verband niet altijd dat wat het woord zegt. Hoe dan ook , de woorden zette me weer aan het denken bij het zien van de bestorming van het het Capitool. Na het gebeuren passeren er weer allerlei beweringen die al dan niet de waarheid weergeven. Waarom het gebeurde en hoe het kon gebeuren. De oorzaak ligt voor velen voor de hand: het voortdurende kinderachtige en narcistische gedrag, de houding, het karakter , de daden, het gebruikte vocabulaire tijdens de ambtsperiode van president Donald Trump. Voorgaande herbergt ook een analyse van de man. Ik ga nog even verder.

Dat is een relaas waarmee ik de aanleiding, het begin ,het aanzetten tot en de uiteindelijke oorzaak van de rellen interpreteer. Soms zijn beweringen waar en ook soms worden woorden of de waarheid zelf in twijfel getrokken. Dat is het gevolg van hoe woorden worden verstaan of geïnterpreteerd. Woorden die we lezen, horen ,zien en zelf uitspreken hebben invloed op hoe de waarheid en eigenlijk alles van wat er rond om heen en elders gebeurt. Neem nu de woorden die ik tot nu toe gebruikte. Zijn die nodig om mijn mening weer te geven, staan er misschien woorden bij die alleen in mijn gebuikt vocabulaire voortkomen, of zijn het beweringen van anderen die ook mij beïnvloed hebben bij het schrijven van de beperkte analyse van de man en en de feiten en heb ik daarmee gelijk. Waarschijnlijker is, dat de mening niet door iedereen wordt gedeeld, zodat daarmee vanzelf weer een andere mening tegenover komt te staan. Het enige nuttige dat daar uit kan komen is dat de discussie overeind blijft en uiteindelijk zal leiden tot de consensus dat de waarheid gewoon in het midden blijft.

Het woord consensus ziet Van Dale dan weer als verwant met unanimiteit dat weer in zou houden dat iedereen er mee kan leven. Móét leven eigenlijk ; alleen al om te overleven in deze door het veelal zogenoemde superieure zoogdier , de mens verpeste wereld. Het trieste van het verhaal is dat generaties na ons het moeten doen met de erfenis ervan, tenzij de mensheid het zwijgen wordt opgelegd.

(c) Piet Eelants 2021

uw eventuele reactie komt op een later moment in beeld