‘The Times They Are a Changin (en er verandert niets). Als je de hele tekst niet kent is de titel misschien al voldoende .Hierboven staat ie. Een hit van Bob Dylan uit 1973. Zelden waren de discussies over good and bad zo open als toen. De discussies zijn er nog steeds in de tijd waarin we nu leven. Zet de TV aan ,sla een blad van de krant om, of draai aan de radioknop. Je ontkomt er niet aan. Een discussie om de discussie misschien? Discriminatie, Blackman Power en het nooit in de kiem gesmoorde sud- Afrikaanse Witman’s gelijk. Ik zie en luister. Ik zag het en luisterde en had tranen toe al tranen in mijn ogen en verbeterde onder het genot van een pilske, meestal samen met een dierbare zwager de wereld op een avond. De tekst uit het liedje van Dylan stond dan centraal. Alle nieuwe dingen die beter waren dan wanneer en waar dan ook en ooit, passeerden de revue. De onderwerpen zijn er nog en soms dezelfde als toen. De taal wordt enkel harder. De gediscrimineerde wil dat fenomeen niet meer ondergaan en degene die discrimineert ontkent nog steeds dat ie dat doet. Sommigen noemen het een grapje en het gebeurt dat een televisieprogramma niet meer gesponsord wordt omwille van zo’n grapje. De ‘Me too’ beweging, het gewoon ‘ Gender ‘ mogen wezen., de acceptatie van homoseksualiteit van mannelijke en vrouwelijke kunnen .

Het aanvaarden van wit en zwart en het vergaande feit dat alle meningsuitingen in ook alle vrijheid gezegd en gebezigd mogen worden . De nieuwe tijd meneer, de nieuwe tijd mevrouw. Hoezo dat en de oude tijd dan? Die was goed voor ons en hen die ons weer hen noemen. De tijden veranderen en zijn beter dan toen. Is dat zo? Het feit alleen al dat de onderwerpen niet veranderen zegt iets over de mens van nu. Het slimste zoogdier. De dingen veranderen . We gaan de goede kant uit en we menen het ook nu. Dat hoor ik en dat zie ik. Maar ik hoor en zie niet allemaal de werkelijkheid. Geen getover met woorden tenzij het daggedachten zijn, maar de straat op om te eisen dat onze leiders er aan mee doen om de wereld een beetje meer beter te maken. Degenen die achter willen blijven doen dat maar in hun eigen tijd. Toch? Het is al lang duidelijk en dat moet gewoon gelden voor iedereen. ‘The Times They Are a-Changin’. Geen achterbakse politiek maar transparantie en liefst overal. Eerlijkheid ten spijt desnoods. Waar , maar vooral wanneer heb ik dat allemaal meer gehoord. Was dat niet in de jaren 70 , toen ‘Good old Bob’ zijn lied schreef en was het niet net na een aflevering van DWDD dat ik in het journaal een telefoongesprek hoorde met de vraag “ Ik heb liever geen Ali of een Fatima in mijn buurt meneer de makelaar en ik wil dit huis toch écht hebben …” . “daar houden we dan toch gewoon rekening mee mevrouw…”.

Ik ben somber gestemd over de tijden die veranderen. Of begin jij eraan deze keer?

(c) Piet Eelants 2020