Nieuws, de krant staat er elke dag vol mee. Ook deze krant waarvoor ik ( met de voorganger Omroep Dongen ) al zo’n 15 jaar het beste van mijn tijd en hart geef. Het nieuws , álle nieuws zal wel verder gaan. Ook als ik me er straks niet meer mee bezig houd. Ook het onbegrijpelijke nieuws en ook al draait de wereld voor mij niet meer door. Heb jij dat ook? Je staat op en je wilt het weten. Wat gebeurde er terwijl jij sliep en heeft dat gevolgen. Raakt het me, of doet het me niets. Hoe dan ook, het nieuws is wel heel belangrijk. Mijn radio slaat vanzelf aan. Die is digitaal en luistert naar de drie pips van het wakker- worden- tijdstip. In twee minuten ben ik de hoogte van de feiten. De feiten waar ik het op dat moment mee moet doen. Het nieuws dat je hoort is eigenlijk al oud en het nieuwe nieuws houd je in de loop van de dag wel bezig. Het vreemde is; áls ik het hoor,lees of zie ,wil ik het eigenlijk niet horen, lezen of zien.

Toch betrap ik me er telkens weer op dat je zonder het beleven van het nieuws maar half leeft. Wat me stoort aan het nieuws is eigenlijk dat het m’n leven bepaalt en vooral het nieuws dat tussen de regeltjes door tot je komt ;waar je over na blijft denken en dat dan een eigen leven gaat leiden. Je vult het nieuws in je hoofd aan en vormt een mening die afwijkt van het werkelijke gevolg ervan. Heb jij dat ook ; door over het nieuws na te denken , eigenlijk zelf ‘fake news’ maakt en er anderen de schuld van geeft? Voor mij persoonlijk is dat soms een beetje schizofreen; immers het nieuws waar ik jou mee probeer te bereiken , moet wel écht nieuws zijn dat bovendien objectief moet en niet helemaal kleurloos mag zijn. Ik realiseer mezelf steeds meer dat ik een deel van jouw gedachten kan zijn en dat jij hetzelfde effect ervaart wat ik hierboven tracht te omschrijven. Heb jij dat ook ,..dat je tussen de regels door dingen ontdekt die duidelijker worden naarmate je de duiding van het nieuws aan je zelf overlaat en je niet laat beïnvloeden door de algemene deler en de dan populaire trend. De vrijheid van brengen van nieuws hangt samen met de manier hoe jij zelf het nieuws interpreteert. Heb jij dat ook ; denk jij ook dat ook hier vrijheid een groot goed is; de vrijheid van het vrije denken. Ik denk er het mijne van …

© 2019 Piet Eelants