DUN, DIK OF DOOR EEN DOEKJE ….. (640)

Heel Holland bakt. Daar lagen ze dan. Naast elkaar of midden achter en soms tussen twee kuilen, waar ik straks nog op terug zal komen .De Adonissen en Aphrodites komen uit Appelscha en Weert. Ook Dongense al dan niet reeds gebruinde mannen en vrouwen lagen er tussen . Hutje bij mutje . Het kon weer dit jaar . De blakende zon deed haar werk en de flessen, tubes, potjes, sachets zonnebrandolie en smeersels waren niet aan te slepen. Last minute reizen naar de Spaanse Costa werden op de laatste minuut toch nog geannuleerd, want voor de zon – die dezelfde is als in Spanje en nog zuidelijker gelegen natiën- was ook in ons eigen kikkerlandje volop en prominent,aanwezig ook. Mooi volk zag je als je er oog voor had en als je zo langs die bezwete lichamen liep op het strand aan onze eigen Noordzee. Je kon hier en daar zelfs zien dat ze dit jaar op inheems goed weer hadden gerekend. Opvallend minder dikke buiken maakten van het strand een lust voor het oog. Zelfs onze Oosterburen die je erkent door hun opvallende uitspraak van het Scheveningense strand patsten opvallen in ook kleinere kuilen dan andere jaren. Al deze dingen vielen in het oog en ook wel in de smaak. Voordelen zijn er ook. Er passen meer sardientjes in het blik- een metafoor voor mens en strand.

Waarom en hoezo dit in geloofwaardige termen beschreven wonderlijke gebeuren ? Is er een reden voor of misschien een oorzaak dat er een kern van waarheid in zit?

De reden is ook hier het gevolg van de oorzaak waarvoor weer een reden zou moeten zijn. Veel mensen denken dat de oorzaak van al dat schoons en zo op het oog gezonds op het zilte zand, gezocht moet worden in het veelvuldig consumeren van minder vetten wat op zichzelf weer het gevolg zou kunnen zijn van de veelheid van uitgezonden kook- en bakprogramma ’s op televisie. Meer eten maar ook meer gezond eten is de regel in dat soort meestal op commercie gebaseerde programma’s. Sommigen zullen hardop deze als conclusie aan te merken beredenering direct verwerpen .Van veel eten wordt je dik en dik is niet gezond is de beredenering daarbij . ‘Dik is ook lelijk en niemand wil graag dik zijn’ is meestal de eindconclusie van een discussie erover. Kom,..net als het oproepen van mooie beelden op volle stranden is een deel van de beweringen over dik zijn ook helemaal niet volgens de wet van Perzen en Meden. De vroegere Perzen en Meden aten overigens heel ander voedsel dan dat ze tegenwoordig naar binnen werken en er zijn zowel dikke als magere individuen. Dat is in ons landje ook zo. Gezond eten is matig eten wordt door deskundigen gezegd en al die kookprogramma’s helpen daar wel bij maar zijn niet vanzelfsprekend zaligmakend. De strijd om de mooiste is al eeuwenoud en eeuwenoud is ook de golfbeweging dik en slank wat mooi is en was.

Als je kijkt naar dames en heren op foto’s uit de jaren ’40 – ’50 van de vorige eeuw in badpak en desnoods op het zelfde als hierboven omschreven strand dan zie duidelijk een ander beeld. Heren zijn lang ,slank , maar hebben óók een bierbuik en de dames zijn behalve minder bloot ook meer ‘gezet’ als op ons moderne strand. ‘Gezet’ kan hier ook gelezen worden als gewoon dik, om het lelijke woord vet maar niet te gebruiken. Wat is mode dus en wie maakt er nu eigenlijk uit of we slank of dik willen zijn. De mens verandert maar het commerciële circus niet. Futurologen zeggen dat de mens over pakweg 300 jaar er lang en slank uitzien en dat mannen zich dan niet zélf kaal hoeven te scheren om hot te zijn. Ze krijgen vanzelf al minder haar als ze nog maar net foetus zijn en dat schijnt straks weer aan de vlugge zich gewoonlijk als kikkervisjes voort te bewegen zaadcellen te liggen.

Eindelijk komt dan het spreekwoord dat je van een kale kikker geen veren – lees haren – kan plukken tot volle waarheid. Vrouwen worden dan kleiner maar (nóg )intelligenter. Pas op dus. Ze zullen op zoek gaan naar mannen met een grote rijke haardos waardoor wereldbevolking ook weer wat minder zal gaan groeien en er dus weer hoop is op een betere wereld. Waarin mensen dik , gezet of slank zijn als ze dat zelf willen en zich niet meer gek laten maken door misschien goedbedoelde maar veel geld opbrengende voedselindustrie, vreselijk dure slankheidsmiddelen en de onderhand écht vervelende kook -en bakprogramma’s op onze kijkbuis

Twee dingen blijven overeind. Elk pondje gaat door het mondje en té veel eten is niet gezond. Maar dat wisten we toch al ?

(c) Piet Eelants 2019